Verden våknet i dag opp til nyhetene om at folket i Storbritannia ønsker å melde seg ut av EU. Dette vil også få konsekvenser for fotballen i England, og forsåvidt resten av verden. Den første umiddelbare effekten er at det blir langt dyrere å kjøpe spillere fra klubber i andre land – mens de mer langsiktige konsekvensene er mer usikre. Kilde i denne saken er goal.com.
Før folkeavstemningen i går, gikk alle 20 klubbene i Premier League ut og støttet kampanjen for å bli i EU. Richard Scudamore, konsernsjefen i Premier League, uttalte at et nei til EU kan gå ut over ligaens forpliktelser til «åpenhet» og få konsekvenser blant annet for tv-rettighetene.
Svakere pund
Det som allerede har skjedd etter folkeavstemningen er at pundet (£) har blitt svakere på grunn av usikkerheten om hvilke avtale Storbritannia vil forhandle med EU i årene framover, og at det kan bli færre internasjonale selskap som investerer i landet utenfor EUs handelsmarked. Det vil gjøre det mye dyrere å kjøpe spillere fra andre land.
Et eksempel på det kan brukes gjennom den ettertraktede Paul Pogba i Juventus, som italienerne krever 160 millioner euro for. Før folkeavstemningen var vekslingskursen mellom euro og pund 0,709. Nå kan den fort bli på 0,900 og gjerne mer enn dette, skriver goal.com. Det kan øke prisen for Pogba fra £113,4 millioner til £144 millioner – altså mer enn £30 millioner. Samtidig vil det ikke bli dyrere for eksempel for Real Madrid å kjøpe Pogba. Samtidig blir det også dyrere lønninger for spillere fra Euro-land, hvis lønnen blir avtalt i euro og ikke i pund.
På den andre siden blir det billigere for klubber i andre land å kjøpe spillere fra britiske klubber.
Alt dette kan øke muligheten for at de engelske klubbene ikke klarer å oppfylle kravene til Financial Fair Play, og de vil styrke sine staller med utenlandske spillere.
Investorer
Premier League er i dag veldig attraktiv for utenlandske investorer, der 14 klubber har et totalt eller hovedsaklig utenlandsk eierskap.
Den gode nyheten for investorene, er at Brexit vil gjøre det billigere å investere, med hensynet til at pundets verdi går ned. Dette fordrer at Premier League fortsatt blir et like populært produkt utenfor som innenfor EU. Skulle det bli vanskeligere for utlendinger å investere i britiske selskap, kan klubbenes verdi falle og det kan bli mindre ønskelig å investere.
Spillerkjøp
I dag er rundt 65 prosent av spillerne i Premier League ikke-briter. Engelske klubber kan i dag fritt handle spillere med EU-pass, det kan nå endre seg. Dette er noe man ikke vet i dag, da Storbritannia ikke går ut av EU umiddelbart, og de skal bruke to år på å forhandle før de er ute av EU.
Det beste scenario fra fansen (og trolig klubbenes) øyne er at Storbritannias nye forhold til EU fortsatt vil gi fri arbeidsflyt mellom landene, noe lignende type forhold Norge har til EU gjennom EØS-avtalen. Da blir det ingen endringer, man kan kjøpe spillere så mye man ønsker fra andre EU-land.
I motsatt fall kan det for britiske klubber blir slik det er i dag med spillere utenfor EU, at man må ha arbeidstillatelse. Klubber i England kan kun kjøpe spillere som spiller et visst antall landskamper for sitt land, avhengig av hvor landet ligger på FIFA-rankingen. For topp ti her er det færre prosent av landskampene enn for landene lenger ned.
Hvis denne regelen hadde vært gjeldende gjennom hele Premier Leagues historie, ville ikke spillere som Eric Cantona, Paolo Di Canio og Cristiano Ronaldo fått arbeidstillatelse på det tidspunktet de kom til England. I nyere tid ville det samme gjaldt for Leicester City da de kjøpte N’Golo Kante fra Caen i fjor sommer.
Brexit-supportere har argumentert med at dette kan gi flere sjanser for engelske spilllere, særlig de unge, for å slå gjennom – og videre ha en positiv virkning på landslaget.
Sør-Amerika
I dag har mange spillere fra Sør-Amerika muligheten til å få EU-pass hvis de har foreldre som kommer fra særlig Spania og Portugal, samtidig som de raskt får statsborgerskap i disse landene når de har bodd der noen år. Premier League-spillere som ikke ville fått den muligheten uten EU er blant annet Angel Di Maria da han var i Manchester United, Chelseas Diego Costa og Leicester Citys Leonardo Ulloa.
Det er heller ikke uvanlig at Premier League-lag kjøper spillere og låner dem ut til land der det er enklere å få opphold og statsborgerskap enn i Storbritannia.
Hva som skjer nå etter Brexit når det gjelder dette er et åpent spørsmål, men det er sikkert gode nyheter for advokater som må bruke tid på nye lover og regler og se etter smutthull som kan gjøre at Premier League-klubber kan investere i talent fra utlandet.
Spillere under 18 år
Ifølge FIFAs regler er det ikke lov å kjøpe spillere under 18 år. Men dette gjelder ikke spillere innad i EU og EØS mellom 16 og 18 år.
Derfor kan det blir mulig at Premier League-klubbene ikke vil få muligheten til å signere unge spillere fra kontinentet. De siste årene har vi blant annet sett at Cesc Fabregas, Paul Pogba og Héctor Bellerín har signert for engelske lag i ung alder før de har utviklet seg til toppspillere. Utsiktene til å være ute av stand til å signere spillere under 18 år vil glede mange utenlandske klubber når Premier League blir beskyldt for «å tappe» de aller beste fra akademier for en liten kompensasjon.
Storbritannia kan selvsagt søke om å bli en del av EØS, men det er lite sannsynlig at den britiske regjeringen vil velge å ta denne beslutningen utelukkende til fordel for Premier League-klubber.
Goal.com oppsummerer sin artikkel med at Premier Leagues beslutning om å støtte fortsatt medlemsskap i EU er fornuftig ut fra et finansielt synspunkt. Det vil gjøre det mulig for ligaen å opprettholde sin posisjon som den mest populære og innbringende i verden, og dermed ha tilgang til mange av de beste spillerne ved å betale høye lønninger. De konkluderer videre med at «Premier Leagues motiver utelukkende er av egeninteresse. Engelske spillere vil trolig stå sterkere i hjemlandet nå da de blir ekstra etterspurt. Det som er bra for slike som Chelsea-eier Roman Abramovich og Liverpools Fenway Sports Group er ikke nødvendigvis best for spillere som Andy Carroll og Chris Smalling.»
Bilde: Paul Pogbra blir rundt 30 millioner pund dyrere for en engelsk klubb, hvis de punger ut med de 160 millioner euro som Juventus har satt som pris på franskmannen. (Foto: Wikimedia Commons)
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.
[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]