Flukten Fra Norges Landslag
Det norske landslaget har vært i fritt fall de siste årene. Derfor har talentfulle «norske» spillere valgt å forlate den synkende skuta for å spille for andre nasjoner. Spesielt har det nyopprettede Kosovo-laget trukket til seg flere norske spillere. Nesten alle nevnte spillere har representert Norge på aldersbestemte nivå, men ikke alle har vært innom diskusjonen om a-lags spill.
Her er en hel startoppstilling med spillere som for øyeblikket har takket nei til å spille med det norske flagget på brystet. Flere av disse spillere kunne vært en bidrags-faktor for det norske landslaget nå, eller i fremtiden.
Keeper:
Adam Larsen Kwarasey (26) – Ghana
Den tidligere tippeligaprofilen med over 150 kamper for Godset er født og oppvokst i Norge med Ghanesisk far. Han har spilt for Norge ved ungdomslandslag, men i 2010 valgte han å representere Ghana. Der har han vært med på semi-finale i Afrika mesterskapet, og var også med i VM-troppen i 2014. Signerte nylig for Portland Timbers (Pah Modou Kahs gamle klubb), og forlot dermed Norge etter over 7 år for laget fra Drammen. Han er en keeper som kunne gitt Nyland god kamp om keeperplassen på landslaget.
Forsvar:
Andreas Bjelland (26) – Danmark
Dette er en spiller Norge virkelig kunne hatt bruk for. Midtstopperen har norsk far, men sier selv at han aldri har vurdert å spille for Norge. Bjelland hjalp Danmark til EM i 2012, og har over 20 landskamper. På klubbsiden spiller han for den nederlandske toppklubben Twente, hvor han er lagkamerat med Torgeir Børven. Skulle gjerne hatt Bjelland i stopperpar sammen med Forren eller Nordtveit, men det forblir med en hypotetisk mulighet.
Avni Pepa (26) – Kosovo
Kanskje det mest ukjente navnet for mange på dette laget. Forsvarspilleren med Norsk/Albansk opprinnelse har representert Norge på U-18 nivå, og begynte å spille for Kosovo i 2014. Han har spilt de siste tre sesongene for Sandnes Ulf, men meldte overgang til den albanske klubben Flamuntari i Januar. Nivået til Avni har vel aldri vært godt nok til å havne i A-landslagssammenheng.
Kristian Brix (24) – Gambia
Har lenge blitt ansett som et stort talent og er et kjent navn for de som følger med på Vålerenga, Sandefjord og Bodø-Glimt. Venstrebacken har gambisk mor, og bestemte seg i Januar for at heller ville representere The Scorpions. Han burde ha god mulighet til å spille seg inn på landslaget som i 2014 fikk en 2-års utestengelse fra det afrikanske mesterskapet. Andre kjente norske fotballspillere med Gambisk opprinnelse er John Carew og Joshua King.
Midtbane:
Bersant Celina (18) – Kosovo
Offensiv midtbane med et stort register. Flyttet til Norge som 2-åring og har representert Norge ved flere ungdomslandslag. Stortalentet som spiller for Manchester City er en spiller vi gjerne skulle sett med norsk flagg på brystet i fremtiden. Dessverre har han meddelt at han heller vil representere Kosovo fremover. I Manchester blir han i hovedsak brukt på reservelaget, men ble tatt ut til seniortroppen i FA-cup møtet mot Sheffield Wednesday senest Januar. Der ble han sittende på benken, men det er likevel et tegn på at han er med på fremtidsplanene for fjorårets seriemester.
Mikkel «Mix» Diskerud (24) – USA
Spilt for både Rosenborg og Stabæk i Tippeligaen. Han har både amerikansk mor, og valgte derfor å representere USA. Der ble han tatt ut til VM-troppen i 2014, men endte opp med å ikke spille et eneste minutt under mesterskapet. Likevel viser det at han blir satset på, og han har blitt gitt nummer 10 både på landslaget og sin nye klubb New York City. For USA har han notert seg for 27 landskamper og 5 mål. Det blir spennende å følge med på kommende MLS sesong hvor Mix skal spille med verdensstjernen David Villa på det nystartede laget fra New York.
Ardian Gashi (33) – Kosovo
Gashi er et kjent navn i norsk fotball og har spilt kamper for 5 forskjellige Tippeliga-klubber. For tiden spiller han i Odd, etter et 4-årig opphold i Helsingborg. Gashi flyttet til Norge fra Kosovo i ung alder som flyktning. På det norske landslaget har han spilt 14 kamper, hvor han har blitt brukt defensivt på midtbanen i samme rolle som Håvard Nordtveit. Han meldte overgang til Kosovo sitt landslag i fjor, og har tidligere snakket om at hans store drøm var å representere sitt fødeland på fotballbanen. 33- åringen har vunnet tippeligaen to ganger, samt Allsvenskan og svensk cup.
Herolind Shala (23) – Albania
Født i Norge, med foreldre fra Albania. Spilte for Norge ved aldersbestemte landslag, men bestemte seg i 2013 for å representere Albania fremover. Han har allerede debutert for Albania sitt A-lag. På klubbbasis har han spilt store deler av karrièren i Odd, men meldte overgang til Sparta Praha tidlig 2015. Der ses han på som en lovende spiller, og han har fått æren av å spiller med nummer 10. Selv om han ikke lenger anser seg som «norsk» så blir det spennende å følge utviklingen hans. Han har uten tvil potensial til å gjøre det godt fremover i Praha.
Angripere:
Mathis Bolly (24) – Elfenbenkysten
De fleste FIFA-spillere verden rundt kjenner Bolly som spillets raskeste mann. Han er født i Norge med far fra Elfenbenskysten, og bestemte seg i 2013 for å representere «Elefantene» istedet for Norge. Der fikk han blant annet spilletid i fjorårets VM mot Columbia. I tippeligaen spilte Bolly 4 sesonger for Lillestrøm, før han dro til Fortuna Dusseldorf i 2013. Når man ser den utrolige farten hans, kan man tenke seg bakromstrusselen han kunne dannet i spisspar han med Joshua King. Dessverre forblir dette med ønsketenkning.
Flamur Kastrati (23) – Kosovo
Spissen var blant annet meget god i U-21 EM kvalifiseringen for Norge i 2013, der endte det med bronse. I fjor bestemte han seg for å spille for Kosovo fremover . Kastrati har aldri funnet seg helt til rette, og satt blant annet mye på benken for Twente i Eredivise. Etter flere år 2.Bundesliga dro han til Strømsgodset i 2013. Dette er en spiss som ikke har nådd helt opp til det nivået man trodde, og er for øyeblikket på et gjennomsnittlig tippeliga-nivå.
Ble den yngste spilleren i eliteserien gjennom tidene i 2012, før rekorden ble slått av en ikke ukjent Real Madrid spiller. Unggutten har hatt et par trøblete år, etter uenigheter om spilletid i Sandnes Ulf, og et mislykket opphold i Red Bull Salzburg. I Januar signerte han derimot for Viking, hvor han loves spilletid. Man har vel ikke 100% gitt opp håpet om at Zymer kan spille for Norge i fremtiden, men inntil videre har han valgt å representere Kosovo, hvor foreldrene kommer fra.
Verdt å nevne:
Sean McDermott (21) – Irland
Keeperen er født i Norge med Irsk far. Han har spilt for flere aldersbestemte landslag i Irland, og har over 30 kamper for Sandnes Ulf.
Lars Krogh Gerson (25) – Luxembourg
Født i Luxembourg med norsk mor. Har spilt på midtbanen for Kongsvingers a-lag i 4 år. Spiller nå i Norrköping i Allsvenskan. Lars har spilt 37 kamper for Luxembourg og scoret 3 mål.
Fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som elsker fotball
Engelsk fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som følger engelsk fotball
Norsk fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som følger norsk fotball
Tysk fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som følger tysk fotball
Spansk fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som følger spansk fotball
Italiensk fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som følger italiensk fotball
Fransk fotball diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som følger fransk fotball
Sport diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som elsker sport
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.
Bjelland «kunne» ikke ha vært norsk landslagsspiiller. Han har kanskje norsk far, men han er fullt og helt dansk. Den norske linken er ikke noe annet enn en kuriositet.
Celina er fortsatt ikke tapt for Norge. Han har uttalt på Twitter at han ikke har bestemt seg.
Zymer Bytiqi spilte for Norge G19 for fem dager siden. De øvrige spillerne ville ikke vært i nærheten av en norsk landslagsstropp.
Heidu! Jeg skjønner hva du mener. Likevel er Bjelland like dansk som Adam Larsen var norsk. Så hvis han hadde hatt lyst til å spille for Norge, så kunne han anskaffet norsk pass. Likevel sier spilleren selv at det aldri har vært aktuelt, som nevnt i artikkelen.
Celina og Zymer er fortsatt unge, og det er vanskelig å si hvor de ender opp.
Ungdomslandslag er ikke det samme som a-landslag. Begge har uttalt at de vil representere Kosovo på a-lagsnivå, hvor de også har spilt kamp. Det finnes fortsatt håp om at de vil spille for Norge, men inntil videre er de registrert for Kosovo.
Adam Larsen og Mix deltok i VM for gode lag. Gashi har spilt flere kamper for Norge. Og resten har spilt for Norges U-lag.
Er enig i at de fleste ikke hadde vært med i en norsk tropp, men flere hadde i alle fall vært med i diskusjonen nå, og kanskje fremover. 🙂
Bjelland? LOL
Gashi? Kan fortsatt representere Norge. Kosovo er ikke noe annet en enn «treningskamp-arena», for å kalle det sånn. Samme med resten av kosovo-gjengen.
Det er korrekt at Kosovo for øyeblikket bare kan spille privatslagkamper. Likevel har nevnte spillere uttalt at de vil fortsette å representere landet. Og det viktigste er vel hvor tilliten deres ligger. Det er bare et spørsmål om tid før Kosovo blir medlem av FIFA eller UEFA 🙂 Er enig i at dette blir dårlig diskutert i artikkelen, og en endring skal gjøres.
Sønnen til Michael Laurdrup har dere glemt .. Andreas Laudrup har Norsk Mor 🙂 så han «kunne» sammen med Bjelland valgt Norge :),
dere har også Glemt Lars Krogh Geerson på IFK Nordkøping som spiller for landslaget til Luxemburg
Du har helt rett! Geerson var på blokka, og var ment som tilskudd på benken/verdt å nevne , men ble rett og slett glemt 🙁 Det skal oppdateres! 🙂 takk for det! Laudrup tenkte jeg rett og slett ikke på 😉 meget observant av deg!