Hva har skjedd med billettprisene i Premier League?

651

I løpet av de siste tiårene har populariteten til Premier League gått til himmels. TV-rettighetene til Premier League er nå i milliardklassen, mens styrtrike oligarker og arabiske sjeiker har blitt et vanlig syn på tribunene. Spillere går for flere hundre millioner norske kroner og billettprisene gjør at engelskmenn ikke har råd til å dra på kamp, men er dette utviklingen vi vil se i engelsk fotball?

I 2015 skulle norske TV-kanaler krige om TV-rettighetene til Premier League. I finalen var Discovery og TV2. TV2 som har satset tungt på Premier League de siste årene, trakk det lengste strået. Kilder i VG sier at TV2 betalte rundt 1,6 milliarder norske kroner for å vise Premier League fra 2016-2019.

I 2003 valgte Roman Abramovich å kjøpe opp Chelsea. Helt siden har han pumpet inn penger i klubben fra London. I 2013 hadde Abramovich brukt 6,5 milliarder NOK og hadde vunnet 11 titler. Ingen hadde sett noe lignende av det den russiske oligarken hadde gjort, helt til 2008 da Abu Dhabi United Group kjøpte opp Manchester City. Sjeikene fra Emiratene valgte også å investere enorme summer med penger. Spillere ble hentet for flere hundre millioner kroner og lønninger over 1 million i uken ble en vanlig sjikelse.

De enorme summene i Premier League gjør at klubbene kan selge billettene for skyhøye priser. Uansett hvor dyre billettene blir, vil det alltid være nok kjøpere. Men da kan man spørre seg, er det greit at klubbene tjener flere titalls millioner kroner på billetter hver eneste kamp, når ikke en gjennomsnittlig brite har råd til å dra på kamp?

- Annonse -

En gjennomsnittlig Brite tjener £26500 og når alt av levekostnader er utbetalt, har man ikke råd til å betale £40-80 for en fotballbillett annenhver helg. Dagens billettpriser på de store stadionene har gjort at briter ikke har råd til å dra på kamp. Senest når Glazer-familien kjøpte opp store deler av aksjene til Manchester United, lagde en del av United-fansen en egen klubb i protest mot oppkjøpet og billettprisene som ble innført. Klubben ble kalt FC United of Manchester og billettprisene går ned mot £2 for barn. Senest i fjorårets sesong demonstrerte Liverpool-fansen i mot billetprisene som har blitt innført. I minutt 77 valgte over 10000 mennesker å forlate stadionen i protest mot økning av billettprisene.

Økningene av billettprisene rammer spesielt fansen som tilhører arbeiderklasse eller nedre arbeiderklasse. Disse menneskene ender opp med å ikke dra på kamp. Etter mine meninger, bør engelske klubber ta grep for å senke prisene. Med en økende arbeidsledighet i Storbritania, så kan man ikke frata tradisjoner fra engelske fotballsupportere.

Fordi, hva er en engelsk fotballkamp uten høylytte og småfrekke engelskmenn som latterliggjør fansen og spillere fra motstanderlaget?

 

 

Kilder:

http://www.vg.no/sport/fotball/premier-league/arsenal-har-premier-leagues-dyreste-billetter/a/10089215/

http://www.nettavisen.no/nyheter/-tv-2-vant-kampen-om-premier-league-rettighetene/3423142970.html

https://www.theguardian.com/football/2016/feb/06/liverpool-fans-walkout-thousands-ticket-price-protest

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -