I kampen mellom West Ham United og Manchester City (0-5) ble det for første gang i Premier League-historien annullert et mål etter videodømming. Denne avgjørelsen var riktig og burde ikke være gjenstand for diskusjon.
Situasjon oppstod i det 54. minuttet. David Silva slo en fin gjennombruddspasning i boksen. Raheem Sterling spilte ballen på tvers, og Gabriel Jesus fikk en enkel jobb med å sette ballen i mål. Til tross for at flagget var nede ble målet annullert. Videodommeren intervenerte og ga beskjed til Mike Dean om en offsideposisjon.
Ikke alle som overvarte kampen, var enige i avgjørelsen. Brede Hangeland, for eksempel, skriver på Twitter:
– Helt latterlig. Kanskje en millimeter offside, kanskje ikke. Er det dette vi vil ha? Et praktmål tatt bort av teknologi-fantastene.
Senere utdyper den tidligere midtstopperen:
– Poenget – som mange misforstår – er følgende: Når man på bakgrunn av en skjev kameravinkel må frem med linjal og Pytagoras for å lande på offside, da har vi flyttet fokus bort fra fotball og over i en meningsløs verden.
– I hvilken «frame» ble bildet stoppet? Hvor skjev var kameravinkelen? Hvilket punkt på skulderen er offsidepunktet?, legger Hangeland til.
Hangeland har utvilsomt rett i én ting: Det er – sett med objektive øyne – alltid synd når et fint angrep og en fin scoring avblåses for offside, uansett om assistentdommeren løfter flagget eller om videodommeren intervenerer.
Utenom det synes jeg likevel ikke Hangeland kommer med mye fruktbart i akkurat denne situasjonen.
For det første: Som flere eksperter, som for eksempel Jesper Mathisen, påpeker og som Hangeland selv anerkjenner i en senere tweet er offside alltid offside. Så lenge en spiller er aktiv, spiller det ingen rolle hvor mye han er i offside. I likhet med om ballen er over målstreken eller ikke, er en offsideplassering ikke en subjektiv oppfatning. Situasjonen er binær: Enten er en spiller i offside, eller han er ikke det.
For det andre: The Guardian forklarer hvordan offside-avgjørelser fungerer i VAR-rommet. En Recording Operator er i stand til å generere en tredimensjonal linje og plassere kroppsdelen til angrepsspilleren som man kan score med og som er nærmest mål, mot denne linjen. Ut ifra dette bildet avgjøres det om angrepsspilleren befant seg i offside eller ikke.
I den aktuelle situasjonen spilte David Silva ballen mot Sterling med én berøring. Når man ser på bildet som ble brukt av videodommeren, ser man at ballen på dette bildet fortsatt berører foten til Silva. Bildet er dermed på ingen måte tatt for sent, siden øyeblikket der ballen forlater foten er relevant for offsideposisjonen. Argumentene om tidspunktet og skjev kameravinkel er dermed ikke relevante for denne situasjonen.
For det tredje, og etter min mening det viktigste: Det aller viktigste i fotballen er ikke flotte angrep og fine scoringer, men rettferdighet. I Europas topp-ligaer – og særlig i Premier League – kjemper klubber om millioner kroner. Champions League er en stor inntektskilde, mens et nedrykk kan utløse økonomisk vanskelige tider, til tross for Premier Leagues «fallskjerm».
Selv om kampen i går til slutt endte med klar seier, kan slike situasjoner også oppstå i tette dueller mellom lag som ligger ved siden av hverandre i tabellen. I en slik setting kan en tilsvarende situasjon avgjøre hvilket lag som vinner gullet, deltar i Champions League eller rykker ned. Uansett skal ingen klubber bli snudd av en irregulær scoring. Det er derfor forbausende at Hangeland mener fokuset flyttes fra fotballen til «en meningsløs verden».
Dessuten: En annen fin scoring, Sterlings 3-0-mål som ble tellende, hadde kanskje ikke blitt godkjent uten VAR. Riyad Mahrez lobbet ballen i boksen. Sterling stusset i rommet og lobbet ballen over Lukasz Fabianski. Assistentdommeren holdt flagget nede og TV-bildene viste at han gjorde rett i det. Sterling var minimalt ikke i offside.
På grunn av videodømmingen skal assistentene i år ha «tunge flagg», det vil si at de i tvilsomme situasjoner heller skal holde flagget nede, siden det er mulig å annullere eventuelle offsidescoringer med VAR. Dette utdypes på Premier Leagues hjemmeside.
Det er selvfølgelig høyst hypotetisk, men ikke umulig, at assistenten hadde løftet flagget mot Sterling uten de teknologiske mulighetene til stede.
I så fall hadde sikkert flere ønsket seg den teknologiske muligheten til å sjekke situasjonen.
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.
[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]