Berlin-fotball i den tyske hovedstaden før og etter murens fall

926

Den nåværende Bundesliga-sesongen er historisk for fotballen i Berlin, som for første gang siden murens fall kan skryte av å ha to klubber i den tyske toppdivisjonen.

Klubber som Atletico madrid, Real Madrid, Lazio, Roma, har alle klubber fra samme hovedstad i topp divisjonen. Store klubber med stolte tradisjoner og et bredt spekter av mesterskap som har gjort hovedsteder til fotballsentre i sine respektive land. I Tyskland er imidlertid ting annerledes. Her ser de fleste først til München, Hamburg eller Ruhr-distriktet for å finne de store tyske fotballfortellingene. Men hvor forlater det Berlin, og kan det virkelig passe til at 28 år med separasjon bak muren med all sin ideologiske storpolitikk har redusert hovedstaden til en andre klubber på den tyske fotballscenen?

Med to klubber i 1. Bundesliga fra den tyske hovedstaden er det mange grunner til å besøke den tyske hovedstaden for å se fotball i disse dager. Men det er ikke bare hos Bundesliga-klubbene 1. FC Union Berlin og Hertha BSC at du finner mye fotballhistorie og atmosfæriske stadioner. Tvert imot. Som i så mange andre hovedsteder, har Berlin et stort antall tradisjonelle og historiske klubber på forskjellige nivåer, som alle er med på å danne seg bildet av en veldig spesiell fotballby med sine antagelig så særegne, men også veldig stolte fotballtradisjoner. I det følgende nærmer vi oss derfor fem av de mest kjente Berlin-klubbene akkurat nå – to i øst og to i vest, samt en i begge kategorier.

Dampskipet i vest

I løpet av de siste 30 årene av Bundesliga-historien, har Berlin opplevd null seriemesterskap. Nærmest var Hertha BSC i 2009, hvor de endte opp som på en overraskende fjerdeplass. Hertha – oppkalt etter en blå-hvit skorsteins-damper som seilte opp og ned elven Havel på slutten av 1800-tallet – regnes i dag som Berlins ledende fotballklubb, til tross for at klubben ikke har vunnet siden 1931. «Den gamle damen», som Hertha BSC heter, har vært ekstremt opp å ned de siste årene med både nedrykk og sporadisk deltakelse i Euopeisk fotball de siste to tiårene. Før den gang var Hertha et fast inventar i den vesttyske Bundesliga, men som en isolert klubb i en liten innendørs kalt Vest-Berlin.

- Annonse -

Herthas største suksess er i stedet klubbens anerkjente ungdomsakademi, og det er grunnen til at Herthas startalver alltid garanterer en spiller eller to av deres egen avl. Mest kjent i nyere tid er Boateng-brødrene Jérôme og Kevin-Prince, som sammen har representert en rekke toppklubber i både England, Italia og Spania. De to brødrene, som er født og oppvokst i Vest-Berlin, med sin separate landslag for henholdsvis Tyskland og Ghana ble symboler for byens flerkulturelle stemning. Et annet kjent Hertha-brødrepar er Niko og Robert Kovač, som spilte et utall kamper for f.eks. Bayern München og Kroatias landslag til tross for sitt opphav i Vest-Berlin, og nå har begge gått trenerveien.

Hertha spiller daglig på Berlin olympiske stadion. Olympic Stadium som, antagelig er Tysklands mest besøkte idrettsarena – og med god grunn. Dette moderne Colosseum ble bygget for naziregimets prestisjetunge prosjekt fra OL i 1936 og favner historien. Olympiastadion er stort sett det samme som da det ble oppført for 83 år siden, med unntak av at det under verdensmesterskapet i 2006 i Tyskland la til et stort tak og gjennomgikk en stor forandring.

Den brukes daglig til konserter, friidrett og hjemmekamper for Hertha, som dessverre aldri har vært i nærheten av å tiltrekke seg nok fans til å fylle 75 000 seter. I Hertha er det derfor besluttet å bygge et nytt stadion rett rundt hjørnet, som etter planen skal stå ferdig i 2025 med en kapasitet på 55.000.

Med et moderne stadion i engelsk stil og ingen løpebane for å å unngå å skille publikum fra banen, vil den nye stadion bidra til å bringe Hertha opp blant toppklubbene i Bundesliga og ut i Europa på en mer regelmessig basis. Men en ny stadion er ikke klubbens eneste investering i fremtiden.

 

DDR-flaggskip i øst

Hva Hertha mangler i pokaler, derimot, finner vi på den andre siden av veggen, der BFC Dynamos 10 mesterskap gjør klubben til den mestvinnende hovedstaden – med forbehold om at alle mesterskap er vunnet i den tidligere DDR . At Dynamo Berlin var Øst-Tysklands mestvinnende klubb er ikke tilfeldig. Dermed forklarte den tidligere østtyske landslagsprofilen og nåværende hovedtrener hos APOEL på Kypros, Thomas Doll, i 2016 til avisen Die Welt, hvordan det under DDR-regimet var en nødvendighet å spille fotball for Dynamo i enten Berlin eller Dresden hvis man skulle spille for det østtyske landslaget. På noen måter var det faktum at noen lag var betydelig sterkere enn andre i DDR, like mye et resultat av politikk som av sportslig konkurranse. Av samme grunn har Dynamo Berlin opplevd hat både under og etter DDR. Dette skyldes hovedsakelig klubbens klare forbindelser med den østtyske etterretningstjenesten (Stasi) under DDR-æraen, da Dynamos grunnlegger og klubbpresident var Stasis toppsjef, Erich Mielke. 

Dynamo Berlin spiller daglig på den gamle Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportspark i det populære distriktet Prenzlauer Berg, som er populært for mange dansker. Her er dette klassiske østeuropeiske stadionet med friidrettsbane og runde stands som er klemt inn mellom moderne hipsterkafeer, sparsommelige butikker og den tomme eiendommen til Mauer Park, der gjennom muren tidligere løp. Klubben med de karakteristiske burgunderdraktene, spiller i dag på det fjerde høyeste nivået i den regionale ligaen nordøst.

Arbeiderkultur og klassekamp i Köpenick

At BFC Dynamos popularitet og sportslige resultater har trukket seg siden murens fall har gitt mer rom til andre klubber på fotballscene i Øst-Berlin. Den største i denne sammenhengen er selvfølgelig 1. FC Union Berlin, som har sett en enorm fremgang de siste 10 årene som kulminerte med opprykk til Bundesliga i fjor sommer. Når du ser den enorme støtten Union opplever i disse dager, ser det ut som en stor klubb med stolte tradisjoner.

Union har det også, men under DDR spilte klubben bare en mindre prestasjonsrolle uten de store gevinstene. Når Union opplever enorme fremskritt disse årene, skyldes det i stor grad klubbens noe mer positive image som en tradisjonell arbeidsklubb for stål og jernindustrien under DDR, som står i sterk kontrast til Dynamo Berlins  bånd til politiet og Stasi.

En annen viktig forskjell mellom BFC Dynamo og Union er klubbenes beliggenhet. Der Dynamo ligger i sentrum av Berlin, noen kilometer fra byens landemerke i TV-tårnet på Alexanderplatz, ligger Union i forstaden Köpenick sørøst for Berlin. Her finner du Stadion an der Alten Försterei(Stadionet ved det gamle skogbruket), som, som navnet tilsier, ligger langt ute i skogen overfor den tidligere tømmerhytta og Unionens nåværende klubbhus. Stadionet, som har plass til opptil 22 000 tilskuere, er unikt i den forstand at tre av stadionets fire sider utelukkende består av tribuner av tribuner tilsvarende ca. 82% av stadionens totale antall tilskuere. Et helt absurd faktum, som likevel bidrar til å skape en veldig spesiell atmosfære, men som også betyr at stadion neppe ville blitt godkjent av UEFA, bør Unionen kunne kvalifisere seg til europeiske turneringer.

Denne skarve fordelingen mellom stående og sitteplasser er resultatet av en veldig ukonvensjonell byggeprosess, der frivillige fans i flere runder har gitt penger og ikke minst arbeidskraft for en utvidelse av stadion. Senest i 2009 da 2300 fans deltok i byggearbeidene, noe som gjorde Union til en av bare to klubber i Europa, der klubbens fans har bygget stadion selv – den andre er PAOK i Hellas. I tillegg til Union-hjemmekamper, er Stadion an der Alten Försterei også kjent for å være vertskap for en rekke andre spektakulære arrangementer, for eksempel den årlige julefinalen med fellessang eller verdensfotball på storskjerm, der stadion forvandles til en stor daglig salong og fans er pålagt å ta med egen sofa.

På grunn av unionens østtyske historie og mange år på lavere nivå, Dynamo-klubbens tradisjonelle rivaler. Men etter hvert som Union har steget til rangeringen, har klubbens største kamper i nyere tid funnet sted når klubben sjelden har trukket naboene fra Hertha inn i cupen eller møtt dem i 2. Bundesliga for en intens eksplosjon mellom øst og vest – rød og blå, i kampen om Berlin. Denne sesongen møtes de to klubbene for første gang i Bundesliga, noe som utløste mye debatt da det tyske fotballforbundet foreslo at kampen skulle spilles i 30-årsjubileet for murens fall . Imidlertid ble forslaget raskt skutt til hjørnet av Union, som ikke ønsket at en fotballkamp skulle skygge for den historiske betydningen av denne dagen.

Union Berlins hittil største resultat er en overraskende deltakelse i cupfinalen 2001 mot Schalke – samme år som Union oppnådde opprykk til 2. Bundesliga for første gang. Som nestmestere, og siden Schalke allerede var kvalifisert for Europa, ville Union spille i UEFA-cupen for første gang. Imidlertid var det bare for et kort besøk i UEFA-cupen og en enkel triumf over finske Haka i første runde, før Union måtte bli slått av den like hensynsløse Litex Lovetj fra Bulgaria

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -