Det er pausedag to i EM, England har stemt for Brexit, og melankolien ligger tykt i redaksjonen. Og når man er melankolsk, hva bedre da enn å tenke på andre ting som kunne vært, ting som var bedre før?
Som Nederland. Oranje. Som stort sett alltid har stått for fritt, vakkert og kreativt spill, mesterlige individualister og taktiske nyvinninger. I hvert fall tilsynelatende. Som «alltid» har vært med i diskusjonen om mesterskapstitler, enten som favoritt eller outsider, men som ikke har vunnet en siden EM i ’88. Og som i noen av de senere mesterskapene har utmerket seg enten med stygt, fysisk spill, defensivkontringsfotball, eller, som i årets EM, rett og slett ikke har klart å kvalifisere seg.
Quo vadis, Nederland?
For å se inn i krystallkula må man noen ganger først ta for seg fortiden, og David Wimmers «Brilliant Orange: The neurotic genious of Dutch football» er et meget fint sted å begynne.
Brilliant Orange er, ved første øyekast, en bok om nederlandsk fotball. Men i boken finner du også side opp og side ned om kunst, arkitekter, kanaler og flyplasser. For akkurat som Drillos i ’94 og ’98, og «Alt for Norge» handler om mer enn fotball, så handler nederlandsk fotball om mer enn fotball. Det handler om kultur, mentalitet og personlighet, om innbyggerne av landet, historien. Wimmer gjør etter vår mening en genistrek her: i stedet for å ramse opp tall, fakta og formasjoner fra f.eks. Ajax’ rikholdige historie, eller liste opp detaljer om rivalriet mellom Feyenoord og PSV, så lar han oss gjennom disse samfunnsmessige betraktningene bli kjent med nederlandsk fotball via Nederland.
Først og fremst handler denne boken om hvordan det kan være mulig at et land som i tiår har fostret spillere som får fotballverdenen til å miste sin kollektive munn og mæle, og hvis taktiske innovasjoner har inspirert storlag på kryss og tvers av Europa har EM ’88 som sin eneste store triumf? Handler det om mentalitet? Er det skjebnebestemt?
Boken er skrevet i etterkant av traumet for nederlandsk fotball som var 2000-EM, og bærer litt preg av det. Men Wimmer klarer på mesterlig vis, gjennom intervjuer med kunstnere, arkitekter og anarkister, å mane frem tydelige bilder og tanker om en nasjon og en fotballkultur som går dypere enn det en «tradisjonell» fotballbok vanligvis gjør.
For oss er dette den sterkeste fotballbok-opplevelsen vi har hatt ved siden av Red or Dead, og boken anbefales på det aller, aller varmeste.
Mens vi venter på sluttspillet i EM. Og ápropos det:
Boken avslutter selvfølgelig om et kapittel om straffespark.
Alt som skjer i EM får du selvfølgelig med deg dersom du laster ned Appen vår. Den finnes til både iOS og Android og er helt gratis. Mer enn 15 millioner har lastet den ned på verdensbasis -bli en av oss!
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.