Kai Havertz. Bilde: Steffen Prößdorf, Wikimedia
Den 29. runden i Bundesliga var blant annet preget av engasjerte spillere som protesterer mot rasisme – og forbundet som etterforsker disse spillerne. I tillegg får blant annet et supertalent i sterk form og en trener som ikke benytter seg av byttemulighetene, plass i denne rundens topp og flopp.
Topp
Supertalent i superform
Etter en litt svakere høst er Kai Havertz i form igjen. Siden jul har Havertz scoret ni mål og slått fire målgivende pasninger. Fem av målene kom i de fire kampene etter koronapausen. Havertz viser for tiden hvorfor nærmest alle europeiske storklubber ser ut til å jakte Leverkusen-spilleren. 20-åringens seiersmål mot Freiburg sikret ham også en ny Bundesliga-rekord: Havertz er den første spilleren som har scoret 35 mål før fylte 21 år.
Doucourés debut
Da 18 år gamle Mamadou Doucouré kom fra Paris til Mönchengladbach, hadde den tyske klubben sikret seg en lovende forsvarsspiller. Franskmannens tid i Mönchengladbach var imidlertid preget av skader. Selv uten en eneste offisiell kamp for førstelaget fikk Doucouré ny kontrakt. Da Ibrahima Traoré sparket ballen ut mot Union Berlin for at Doucouré kunne bli byttet inn, reiste alle med tilknytning til Mönchengladbach seg på det tomme stadionet og applauderte. Etter nesten fire år fikk Doucouré endelig sitt debut i Bundesliga.
Les også: Rashford var klar for Barcelona
«Justice for George Floyd»
Jadon Sancho plasserer ballen bak Paderborn-keeperen Zingerle og tar av seg drakta. Under drakta har han en gul t-skjorte på seg. I svarte bokstaver kan fotballsupportere i hele verden lese «Justice for George Floyd». Sanchos lagkamerat Achraf Hakimi løfter drakta etter sin scoring senere i kampen og viser det samme budskapet. Schalkes amerikanske midtbanespiller Weston McKennie har setningen på sørgebåndet han har rundt venstrearmen. Mönchengladbachs Marcus Thuram kneler etter sin første scoring mot Union Berlin. Spillernes tydelige budskap mot rasisme er et sterkt signal.
Flopp
Forbundets kontrollkomite
Tysklands fotballforbund (DFB) framstiller seg som en (for)kjemper i kampen mot rasismen. Likevel etterforskes Sancho, Hakimi, McKennie og Thuram nå for sine tydelige budskap mot nettopp rasisme. Grunnen er at politiske budskap er forbudt på kamp. Resultatet av etterforskningen foreligger ikke ennå, men selve etterforskningen er en skivebom. Union Berlins sportssjef Oliver Ruhnert traff spikeren på hodet: «Om kontrollkomiteen etterforsker dette, må man spørre seg om vi har de samme verdiene. Det dreier seg om et globalt tema: nei til rasisme.»
Nekter å bruke alle byttene
Etter koronapausen har byttereglene i Bundesliga endret seg noe. Lagene har nå mulighet til å bytte opp til fem spillere. Byttene kan gjennomføres ved tre selvvalgte stopp i spillet, i tillegg til pausen. 17 av 18 trenere har benyttet seg av muligheten til å foreta flere bytter. Bare Wolfsburgs Oliver Glasner har så langt valgt å kun bytte maksimalt tre ganger per kamp. Uansett om laget ledet 4-0 eller jaktet scoring: Glasner ser hverken ut til å ønske flere friske bein og taktiske muligheter, eller til å gi (unge) spillere matchpraksis på høyt nivå.
Les også: Super-PC har «fasiten»: Slik ender Premier League
Hjemmelagene
Med tilskuere på tribunen var hjemmefordelen tilstedeværende. Av ni kamper på runde vant hjemmelagene i snitt 3,88, mens bortelagene vant 3,12. Dette har endret seg etter koronapausen. Foran tomme tribuner vinner hjemmelagene kun 2 kamper per runde i snitt, mot bortelagenes 4,5. Wolfsburg, Freiburg, Schalke og Mainz har tapt begge hjemmekamper siden pausen, Leverkusen den ene hjemmekampen de har hatt. Sju flere lag, blant dem RB Leipzig, er uten hjemmeseier siden restarten. Statistikken er tydelig: Supporterne spiller en viktig rolle for lagene.
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.