FC Johansen
En fortelling fra en av fotballens bakgater
«It didn’t start as any solid idea of creating anything in terms of a football team or something, it was just two young kids playing football around the house outside the gate. We observed them, we saw that they wanted to do something out of the ballgame, so we helped them a little bit along the way. Then the boys just grew in number, the intensity grew, and after a while Isha said: there’s a potential there, let’s see if we can take it to another level».
Ordene tilhører Arne Birger Johansen, og omhandler den meget spede starten til det som skulle bli et av Sierra Leones beste fotballag, med det smått utrolige navnet FC Johansen. Laget startet opp i 2004 som et prosjekt for å hjelpe ungdommer i Freetown i Sierra Leone. I 2011 spilte de for første gang i førstedivisjon, og uten et eneste tap rykket de opp til toppdivisjonen Premier League. Der tok de en sterk fjerdeplass, som de siden ikke har klart å matche. I 2014 endte de på en skuffende 8. plass, det vil si de ligger der etter halvspilt serie, etter at serien ble stoppet på grunn av Ebola-utbruddet som herjet verdensdelen siste halvdel av 2014.
Ebola fikk stor påvirkning på fotballen i landet. I tillegg til at seriespillet opphørte (blod og svette på banen, dårlig sanitære forhold og stor tetthet av mennesker på tribunen er ikke akkurat det folkehelsen foreskriver ved et slikt utbrudd) valgte Seychellene å tape på walkover i kvalifiseringen til Afrikamesterskapet heller enn å ta imot Sierra Leone til kamp. De fikk gjennomført kvalifiseringen til mesterskapet, men måtte spille hjemmekampene sine i naboland, der de ofte ble møtt av ropet «Ebola, ebola» fra tribunene. Motstandere nektet å ta spillerne fra Sierra Leone i hendene, på hoteller ble de satt i karantine, og det var generelt vanskelig å gjennomføre reiser i forbindelse med kampene. I sum ble dette for mye å hanskes med, og Sierra Leone klarte ikke å kvalifisere seg til mesterskapet de så gjerne ville til.
Når det gjelder seriespillet så er East End Lions ganske suverene ledere, mens FC Johansen også ligger bal lag med velklingende navn som The Mighty Blackpool, Ports Authority og Old Edwardians, pluss blinglagene Gem Stars og Diamond Stars. Ellers byr toppdivisjonen i Sierra Leone på noen sedvanlige «afrikanske» kuriositeter, som for eksempel at laget på sisteplass kun har tre tap, mens vinneren har to. Når resten av kampene deres har endt uavgjort er det allikevel ikke så langt de kommer. Ellers sier vel det at over 20% av kampene har endt 0-0 litt om en divisjon der man har visse utfordringer også på banen.
FC Johansen har navnet sitt etter ekteparet Arne Birger Johansen og Isha Johansen. Arne Birger er norsk konsul i Sierra Leone, og har såvidt vi vet ikke noen sterk tilknytning til fotball. Hans kone Isha, derimot, kommer fra en familie rik på fotballhistorie i landet. Blant annet var faren hennes en av stifterne av East End Lions, og hennes engasjement for det vakre spillet stoppet ikke ved lederjobben i FC Johansen. På grunn av FC Johansens fokus på ungdomsarbeid og talentutvikling ble hun foreslått som leder av fotballforbundet. En kaotisk valgkamp senere, der de to andre kandidatene, deriblant den tidligere Inter Milan spilleren Mohamed Kallon, ble disket for å ikke oppfylle kravene til bosted i landet, ble Isha valgt til Afrikas aller første kvinnelige forbundsleder. De diskvalifiserte søkerne ga seg ikke uten kamp, og i løpet av prosessen som endte med at disses anker ble avvist, havnet Kallon og Isha i regelrett håndgemeng. Hverdagen som kvinnelig leder av et ellers mannsdominert miljø er ikke lett, og Isha har flere ganger blitt kalt både prostituert og en skam for sitt kjønn i det offentlig ordskiftet i landet. En gruppe av forsmådde fotballedere i landet sendte sågar inn en begjæring til FIFA der de gav beskjed om at de nå tok kontroll over fotballforbundet, noe FIFA avfeide. Isha selv sier at hun allerede kort tid etter å ha tiltrådt i stillingen ble klar over at de fire årene hun hadde foran seg ikke var noen sjarmøretappe, og er klar for å kjempe. Det er en kultur i forbundet for at fotballen i landet skal være en melkeku, og kampen mot korrupsjon blir en av hennes aller viktigste.
Isha er en av bare to kvinner i dag som er leder av nasjonale forbund, og har med Ebolautbruddet virkelig fått nok å henge fingrene i. Viruset har etterhvert blitt kjempet ned for det meste, og skoler og andre institusjoner i landet skal etter planen åpne igjen nå i mars. Hva som skjer med fotballen i landet er imidlertid uklart. Toppdivisjonen står foreløpig uten hovedsponsor, og når kampene starter igjen vites ikke.
For å avslutte med noen gloser fra Arne Birger igjen: «There is so much talent in Sierra Leone… and if just one or two of them can be given the opportunity to show this talent… and put Sierra Leone on the map, then we and the sponsors can be proud».
Vi ønsker lykke til!
Kilder:
http://www.theguardian.com/football/2015/jan/24/sierra-leone-isha-johansen-ebola-sexism
http://en.wikipedia.org/wiki/FC_Johansen
http://www.flashscore.nu/fotball/sierra-leone/premier-league/tabellen/
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.
[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]