Har en franske stormakt våknet fra sin dvale?
Jeg har en innrømmelse å komme med. Fransk fotball er ikke mitt spesialfelt. Men fortvil ikke. Jeg har vært så heldig å få stille noen spørsmål til en ekspert på fransk fotball. Arilas Ould-Saada har en meget leseverdig blogg hos Nettavisen, hvor han hver uke oppdaterer oss fotballnerder på Ligue 1.
Men hvorfor i all verden har jeg egentlig valgt å skrive en artikkel om fransk fotball?, og ikke minst, hvorfor har jeg valgt meg ut Olympique Lyonnais? Hovedårsaken er den fortsatt elegante svenske midtbanespilleren Kim Källström. Siden han debuterte for Rennes i 2004 har jeg holdt et våkent øye med svensken med det følsomme venstrebenet. I 2006 gikk han videre til Lyon hvor han etterhvert ble en av deres nøkkelspillere. Han kom til en klubb som siden 2001/2002 sesongen fullstendig hadde dominerte den hjemlige ligaen. De hadde like godt vunnet Ligue 1 hvert år siden 2002. Källström fikk også være med på moroa, helt til den fantastiske rekken med ligatriumfer tok slutt i 2009 da FC Girondins de Bordeaux gjorde ende på Lyons hegemoni. Siden den tid har Lyon ligget i en dyp dvale og Lyon supportere kan igjen begynne å drømme om å bli franske mestere.
Arilas Ould-Saada har vært så vennlig i å svare på en del spørsmål om status for både Lyon og fransk fotball i dag.
1.Etter en tørketid på 7 år er Lyon igjen tilbake på toppen av Ligue 1. Hvordan vil du beskrive Lyon per dags dato? Kan de holde PSG og Marseille bak seg ut sesongen?
Svar: Lyon leder serien med ett poeng mer enn PSG. Det er derfor lov for Lyon-supportere å begynne å tenke på tittelen, og spillerne, treneren og presidenten legger ikke skjul på at tittelen er innenfor rekkevidde nå. De baserer seg stort sett på egenproduserte spillere og stiller ukentlig med 7-8 spillere fra sitt eget akademi, noe som er vanvittig imponerende i dagens pengedominerte fotball. Det skal imidlertid sies at de har sett noe svakere ut den siste måneden – helt siden Alexandre Lacazettes skade – og jeg tror at PSG, som ser ut til å bli bedre og bedre, kommer til å stikke av med tittelen til slutt.
2. Hvordan vil du forklare Lyons nedadgående kurve i ligaen de seneste årene? De har ikke vunnet ligaen siden 2007/2008 sesongen.
Svar: Lyon røk på en økonomisk smell. De kjøpte dyre spillere som ikke leverte, i en tid hvor finanskrisen rammet franske fotballklubber hardt. Dermed ble de nødt til å bygge seg opp igjen, og det valgte de å gjøre ved å dyrke talentene fra akademiet. I dag ser man resultatene av dette, med et av Europas mest spennende lag.
3. Er det Ligue 1 som har blitt mer konkurransedyktig de seneste årene, med det resultat at Lyon ikke har tronet på toppen av den franske tronen siden 2008? Hvordan vil du rangere Ligue 1 blant de andre store ligaene i Europa?
Svar: Selv om jeg er veldig glad i den franske ligaen, må jeg innrømme at den for øyeblikket befinner seg bak Spania, England, Tyskland og Italia hva angår nivå. Samtidig tror jeg at fransk klubbfotball er på vei opp igjen, med bygging av topp moderne stadionanlegg og fin framvekst av stortalenter. Sammenlignet med Italia, for eksempel, hvor anleggene er råtne og klubbene økonomisk skakkjørte, tror jeg at Frankrike har en lys framtid. Jeg blir ikke overrasket om de tar igjen Italia i løpet av få år.
4. Hvordan vil du beskrive PSG sitt inntog i toppen av fransk fotball? Hvordan skal lag som Lyon og Marseille kunne konkurrere mot hovedstads laget i det lange løp?
Svar: Det er naturlig at PSG har blitt en stormakt. Det har alltid vært en av verdens mest attraktive byer, men de har alltid manglet et fotballag i topp, topp klasse. Det var drømmestedet for et slikt prosjekt, og det har fungert forholdsvis bra. De har ressurser som ikke kan sammenlignes med noen andre i Ligue 1, og det naturlige ville vært at de fortsetter å dominere en god stund. Samtidig er det fint å se at lag som Marseille og Lyon, for ikke å nevne Monaco, til en viss grad klarer å holde følge – alle med forskjellige strategier.
5. Med 21 mål på 22 kamper troner Alexandre Lacazette alene på toppscorer lista. Sitter Lyon på en ny juvel ala Benzema?
Svar: Jeg vet ikke om jeg vil sammenligne Lacazette med Benzema. Mens Benzema ble toppscorer i Ligue 1 som 20-åring, er Lacazette i større grad en «late bloomer». Da Benzema var like gammel som Lacazette er nå, var han allerede Real Madrid-spiller. Men Lacazette har denne sesongen vist at han har nivået til å bli en av verdens beste angrepsspillere og en leder på det franske landslaget. Han blir utvilsomt en svært, svært spennende spiller å følge de neste årene.
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.