Kommentar: Play-off bør aldri være løsningen!

259
Marco Stieperman (t.v.), Marcel Schmelzer, Mats Hummels og Kevin Grosskreutz feirer ligagullet til Borussia Dortmund i 2011. De fire siste årene har Bayern München vunnet ligaen med klar margin, og nå diskuteres play-off for å avgjøre ligagullet. (Foto: Wikimedia Commons)

Denne uken gikk Wolfgang Holzhauser, tidligere president i det tyske ligaen (DFL) og nå konsernsjef i Bayer Leverkusen, ut og foreslo at de fire beste lagene ved sesongslutt skal spille sluttspill om ligagullet i Bundesliga.

Borussia Dortmunds trener Thomas Tuchel svarte samme dag på en pressekonferanse at det kanskje er en idé – og at han ikke er prinsipielt mot å gjøre endringer.

Play-off er blitt en stor greie i de fleste landene for å avgjøre opp- og nedrykk på slutten av sesongen. Man finner det både England, Tyskland, Italia og Spania. I Norge har vi også holdt på denne tradisjonen lengre enn de fleste andre. Play-off for å avgjøre hvilken divisjon man spiller i er blitt så vanlig at man tenker på det som normalt. Det er ofte helt fantastiske kamper med stor glede og dyp fortvilelse og drama til siste sekund. Helt hærlig, i alle fall om man er på vinnerlaget eller nøytral.

Når man nå tukler med ideen om å avgjøre et ligamesterskap med play-off, er det imidlertid noe som rimer helt feil.

- Annonse -

Ja, Bundesliga skriker etter en skikkelig gullkamp. Bayern München har vunnet de fire siste og det med opptil 25 poeng (2012/13-sesongen), men man skal ikke glemme at selv om det aldri ble noen reell gullkamp i vår, så avgjorde Bayern München senere enn Leicester City gjorde i Premier League, og Borussia Dortmund satte ny poengrekord for andreplass. I nest siste serierunde var gullet i boks. De to siste sesongene uten Bayern München som ligavinner, da Borussia Dortmund vant i 2010/11 og 2011/12, var de også overlegne og vant med åtte og sju poeng.

I 2008/09-sesongen da Wolfsburg vant ligaen, var de to poeng foran Bayern og det var åtte poeng som skilte de fem beste. Da snakker vi kamp helt inn. Jeg er også ganske sikker på at garvede Bayern München-fans vil minnes ligatriumfen i 2000/01-sesongen mer enn noen andre. Patrick Andersson scoret langt på overtid og sikret det mest dramatiske ligagullet i Bundesligas historie. (Se youtube-videoen under). Schalke-fansen hadde da allerede stormet banen og begynt å feire sitt første ligagull siden 1958.

Fotballen har dessverre i de fleste landene utviklet seg til et klarere skille mellom de store og de nest største, og frykten er utvilsomt at det gapet bare blir større og større. Men det er fortsatt mulig å henge med. La Liga har til det kjedsommelige blitt omtalt som en liga «med to lag». I noen år var det gullkamp mellom Barcelona og Real Madrid. Men Atletico Madrid har tydelig vist at det er mulig å ta opp kampen selv med færre midler. Og det i en liga som utvilsomt er verdens beste dette tiåret, sett på bakgrunn av resultatene i Europa.

I Premier League skryter man av å ha flere gullkandidater, men mye av grunnen til dette er at ingen lag i Premier League de siste årene har vært i nærheten av den kvaliteten som Barcelona, Real Madrid og Bayern München har vist. Dette har vært de tre desidert beste lagene i Europa i dette tiåret.

For utfordrerne til å ta ligagullet fra Bayern er det ikke så lett da de raskt mister sine beste spillere, og Bayern blir ofte «anklaget» for å kjøpe de beste fra sine hardeste konkurrenter.

Vi så tydelig hvordan Wolfsburg «falt sammen» etter at Kevin de Bruyne ble kjøpt av Manchester City. Han var motoren til den fantasiske 2014/15-sesongen for ulvene.

Det så ut til at det kunne gå ille for Borussia Dortmunds muligheter i sommer da både Ilkay Gündogan og Mats Hummels (sistnevnte til Bayern München) ble solgt tidlig på sommeren, og Henrikh Mhkitaryan senere. Men Dortmund har signert noen utrolig spennende unggutter og mer etablerte spillere som Mario Götze, André Schürrle og Marc Bartra – og laget ser mer spennende ut enn noen gang. De har 6-0, 6-0 og 5-1 på de tre siste kampene, men skal ikke glemme at de gikk på en blemme med tap mot RB Leipzig rett før det igjen. Det viser kanskje den ustabiliteten som man muligens må regne med fra et lag som er så ungt. Den ustabiliteten som helt klart gjør at Bayern fortsatt er den største gullkandidaten, selv om det Dortmund tidvis har vist av raskt angrepsspill med nydelige kombinasjoner og mål de tre siste kampene, stort sett bare er Barcelona som kan vise maken til.

Utfordringen til Dortmund blir å holde nøkkelspillerne og at de slipper å gjøre så store endringer i troppen de neste årene. Da kan dette bli et historisk lag. Men på ingen måte ønsker man at noen skal vinne et ligagull uten å ha havnet øverst på tabellen.

Schalke, Bayer Leverkusen og Borussia Mönchengladbach er også store lager som tidvis driver veldig bra og får noen meget gode sesonger – men også de er i klassen under Bayern økonomisk og mister fort sine nøkkelspillere. Dette er klubber som normalt skal ha muligheter til et og annet ligagull, selv om Schalke og Leverkusen ennå har til gode å vinne Bundesliga. Werder Bremen, Stuttgart og Hamburg er også større klubber som nå er helt på feil spor. De to førstnevnte har ligagull å se tilbake på etter tusenårsskiftet.

Ligagullet skal deles ut etter 34 kamper, ferdig snakket. At lag nummer fire som kanskje har havnet 26 poeng bak lag nummer en, skal få en mulighet gjennom play-off, virker helt absurd. Og tenk den dagen vi igjen får et drama uten like som i 2001. Skal hele historien da ende med at lag nummer fire som ikke var i nærheten, likevel tar gullet? Nei, det må ikke skje.

Løsningen ligger kun i at de andre lagene klarer å utfordre Bayern over en hel sesong!

Forelsår play-off som løsning på Bayerns dominans

 

 

 

 

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -