Slaget om Santiago – VM-historiens mest brutale kamp?

332
Estadio Nacional i Santiago. Bilde: Max Montecinos, Wikimedia.

VM-kampen mellom Chile og Italia i 1962 ble en brutal affære. I ettertiden har oppgjøret blitt kjent som «Slaget om Santiago».

– Jeg har ikke dømt en fotballkamp. Jeg har fungert som dommer i militære manøvre.

Dette sa den engelske dommeren Ken Aston flere år etter å ha dømt kampen mellom Chile og Italia i VM 1962.

Fornærmelser fra journalister

Allerede før kampen var atmosfæren opphetet. To italienske journalister, Antonio Ghirelli og Corrado Pizzinelli, skrev ikke særlig flatterende ord om den chilenske hovedstaden Santiago der kampen skulle finne sted.

- Annonse -

– Telefonene fungerer ikke, taxiene er like sjeldne som trofaste ektemenn, en kabel til Europa koster en arm og et bein, og et brev tar fem dager før det kommer fram, skrev journalistene.

Kun to år før turneringen hadde Chile blitt truffet av det sterkeste jordskjelvet som noensinne har blitt registrert. Rundt 2000 mennesker mistet livet. Forberedelsene til turneringen ble forstyrret, og mye måtte omorganiseres. Journalistene var likevel lite imponert over vertsnasjonen og dens befolkning.

Les også: Hareide: – Dino blir hos oss

– Chile er et lite, stolt og fattig land. De sa ja til å organisere VM på samme måte som Mussolini sa ja til å sende vårt luftforsvar til London (de nådde aldri fram). Hovedstaden har 700 hotellsenger. Hele nabolag er preget av åpen prostitusjon. Dette landet og sin befolkning er stolte av å være elendige og bakoverrettete, mente journalistene.

Ikke overraskende ble beskrivelsene ikke godt mottatt hos den chilenske befolkningen. Chilenske medier fyrte tilbake, og beskrev italinere generelt som fascister, mafiosi, overseksuelle og narkomaner. Ghirelli og Pizzinelli måtte rømme fra Chile. En argentinsk journalist som ble feilaktig «beskyldt» for å være italiener, endte opp på sykehuset.

Et voldelig oppgjør

Det er dermed lite forbausende at stemningen var mildt sagt betent da lagene møttes foran 66 000 tilskuere på Estadio Nacional 2. juni 1962. Etter kun tolv sekunder måtte den engelske dommeren Ken Aston blåse i fløyta for første gang og dømme frispark.

Den første utvisningen kom etter åtte minutter. Giorgio Ferrini måtte forlate banen etter voldelig opptreden mot Honorino Landa. Italieneren nektet imidlertid å gå med på det, og flere politimenn måtte få den sparkende og skrikende midtbanespilleren av banen.

Batalla de Santiago.jpg
Giorgio Ferrini forlater banen ved hjelp av politimenn. Bilde: Wikimedia.

Det private slaget mellom chilenske Leonel Snachez og italienske Mario David endte også med en italiensk utvisning, fem minutter før pausen. David sparket Sanchez gjentatte ganger, mens Sanchez reverserte seg ved å plante knyttneven i italienerens ansikt. Sanchez slapp utvisning, men David prøvde å hevne seg ved å sparke chileneren i nakken. Det var for mye for Aston, som ga italieneren marsjordren.

Sanchez, derimot, var fortsatt på «frifot». Heller ikke da han brakk nesa til Humberto Maschio med et plassert slag med knyttneven, måtte chileneren forlate banen.

Begge lag gjorde sitt ytterste for å ikke stå tilbake for hverandre når det gjaldt brutalitet. Etter Ferrinis utvisning måtte politiet komme på banen tre ganger til for å sørge for noe mer ordnede forhold. Utrolig nok var 20 spillere fortsatt på banen da Aston blåste i fløyta for siste gang.

– Mest motbydelige framvisningen av fotball

Da engelsk TV senere viste høydepunkter fra kampen, var BBC-kommentatoren David Coleman tydelig på hva han mente om det som avspilte seg på banen.

– Den dummeste, mest forferdelige, mest motbydelige og skammeligste framvisningen av fotball, muligens i spillets historie, beskrev Coleman oppgjøret.

Les også: Viking og musikk for Salvesen

Det var Chile som kom seirende ut av kampen. Scoringer av Jaime Ramirez og Jorge Toro i andreomgangen sørget for vertsnasjonens 2-0-seier. Etter Tysklands 2-1-seier mot Sveits var det klart at Italia var ute av turneringen etter gruppespillet. Chile, derimot, avanserte fra gruppespillet og helt fram til semifinalen. Der ble de senere verdensmesterne Brasil for sterke, men etter en 1-0-seier mot Jugoslavia avsluttet Chile turneringen på tredjeplassen.

Chile og Italia møttes igjen til en VM-kamp fire år senere. Denne gangen vant Italia 2-0, men uten at kampen var spesielt voldelig. Den tredje og foreløpig siste gangen lagene møttes var i VM 1998, da kampen endte 2-2.

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -