Euro 2016: Ukraina er tett bak og med vinger som gir håp om kvartfinale

695

Ukraine har vært en gjenganger i nyhetsbildet de siste årene, men av helt andre grunner enn fotball. Men med årets EM-utgave håper Ukraina på en opptur de stårt trenger, og de mener det er realistisk å klare kvartfinale i EM. Et pottetett forsvar og to av mesterskapets mest spennende vinger, må i såfall sørge for det.

 

Bruttotroppen:

Keepere: Denys Boyko (Besiktas), Andriy Pyatov (Shaktor Donetsk), Nikita Shevchenko (Zorya Luhansk).

- Annonse -

Forsvar: Artem Fedetskiy (Dnipro), Mykyta Kamenyuka (Zorya Luhansk), Oleksandr Kucher (Shaktor Donetsk), Yevhen Khacheridi (Dynamo Kiev), Yaroslav Rakitskiy (Shaktor Donetsk), Vyacheslav Shevchuk (Shaktor Donetsk).

Midtbane: Denys Garmasch (Dynamo Kiev), Oleh Gusev (Dynamo Kiev), Oleksandr Karavayev (Zorya Luhansk), Viktor Kovalenko (Shaktor Donetsk), Yevhen Konoplyanka (Sevilla), Maksym Malyshev (Shaktor Donetsk), Ivan Petriak (Zorya Luhansk), Ruslan Rotan (Dnipro), Serhiy Rybalka (Dynamo Kiev), Serhiy Sydorchuk (Dynamo Kiev), Taras Stepanenko (Shaktor Donetsk), Anatoliy Tymoshchuk (Kairat Almaty), Yevhen Shakhov (Dnipro).

Angripere: Pylyp Budkivskiy (Zorya Luhansk), Artem Kravets (Stuttgart), Andriy Yarmolenko (Dynamo Kiev), Roman Zozulya (Dnipro).

 

Historie:

Ukraina ble en selvstendig stat i 1991, og har hatt problemer med å kvalifisere seg til mesterskap til tross for at det er det er et stort land med cirka 45 millioner innbyggere. De har tapt play-off fem ganger til EM eller VM (sist 2-3 mot Frankrike før VM i Brasil 2014), før de endelig lyktes i høst med 3-1 sammenlagt mot Slovenia etter tredjeplass i gruppa bak Spania og Slovakia.

Laget gjorde det meget godt da de endelig kom til sitt hittil eneste VM-sluttspill i 2006 og kom til kvartfinalen, men skuffet nok noe da de som arrangør sammen med Polen i forrige EM i 2012 ble utslått i gruppespillet. Så dette var første gang de blågule kvalifiserte seg til et EM.

Riktignok kan det i forbifarten nevnes at det aller meste av Sovjets EM-lag fra 1988 som tapte finalen mot Nederland (0-2), besto av ukrainere.

 

Vurdering av troppen:

I kvalifiseringen hadde laget en meget god defensiv rekord med bare fem innslupne mål på 12 kamper, og deres hovedstyrke er forsvaret og de to meget spennende vingene Yevhen Konplyanka og Andriy Yarmolenko.

Konoplyanka er den som spiller på høyest nivå til daglig for Sevilla i La Liga og naturligvis Europa League som Sevilla har vunnet tre år på rad. Det ble riktignok ikke veldig mye spilletid i vår for Konoplyanka.

Yarmolenko som ble toppscorer i EM-kvalifiseringen er svært ettertraktet. Men både han og en rekke andre spillere har til daglig tilhørighet i hjemlig liga – som alltid har vært dominert av Shaktor Donetsk og Dynamo Kiev. Utenom det finner vi keeperen Denys Boyko i Besiktas, spissen Artem Kravets i Stuttgart og veteranen Anatoliy Tymoshchuk som har en fortid i Bayern München. Han spiller nå i Kazakhstan – og definitivt over sine velmaktsdager – men trolig kaptein for laget.

Mykhaylo Fomenko som tok over Ukraina etter EM på hjemmebane i 2012 er ikke fryktelig populær som trener på grunn av at han er svært konservativ, men Ukraina har to våpen som mange kan misunne dem: nemlig de to nevnte vingene. Ballen går ofte raskt direkte fra forsvaret mot disse to, som både kan skape mye på egen hånd og løpe fra andre – i tillegg til at de scorer en del mål selv.

I bruttotroppen er det ingen store overraskelser, men noen har hevet øyebrynene over at Yevhen Seleznyov (spiller i Shaktor Donetsk) som scoret i første kamp i play-off (2-0 mot Slovenia) og den talentfulle midtbanespilleren Oleksandr Zinchenko (spiller i Ufa) ikke er med.

Ukraina nøyer seg med to oppkjøringskamper til EM. De møtte Romania i går, mens de møter Albania 3. juni.

 

Ukrainas gruppe i EM:

Ukraina kunne nok neppe fått en tøffere start med Tyskland i den første kampen. Deretter venter Nord-Irland og til slutt Polen. Det er en vanskelig gruppe å komme seg videre fra. Tyskland er den klare favoritten, men Polen er et lag mange venter seg mye av. Ut fra kampprogrammet blir det selvsagt en bonus om det blir poeng mot tyskerne, mens den andre kampen mot Nord-Irland trolig blir en «must win». Ingen bør bli overrasket om den siste kampen mot Polen blir en finale om andreplassen i pulja, og det blir vanskelig for Ukraina å klare andreplassen. Men ukrainerne er positive før mesterskapet og har håp om minst kvartfinale, og det er utvilsomt et lag med kapasitet til å overraske.

 

Her er Ukrainas kamper:

  1. juni Tyskland – Ukraina, Stade Pierre Mauroy, Lille
  2. juni Ukraina – Nord-Irland, Stade de Lyon, Lyon
  3. juni Ukraina – Polen, Stade Vélodrome, Marseille

 

Bildet: Ukrainas lag i play-off mot Slovenia i fjor høst. (Foto: Wikimedia Commons)

Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.

[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]

Kommentarer

kommentarer

- Annonse -