Merk: I denne artikkelen reflekteres synspunkter som representerer artikkelforfatteren, og ikke nødvendigvis hele fotballnerd.no-redaksjonen.
I neste års fotball-VM får vi tre representanter fra Norden, men dessverre er ikke Norge en av disse. Island er for lengst klare etter å ha vunnet sin gruppe foran meget sterke nasjoner som Kroatia, Ukraina og Tyrkia. Sverige slo ut Italia (!) på mandag – en kamp de spilte på bekostning av Nederland. Mens Danmark knuste Irland hele 5-1 i Dublin dagen etter. Samtidig tapte vi 0-1 for Slovakia.
«Samhandling» og «individuelle ferdigheter». Det svarte Ola Kamara da han ble spurt om hva som manglet i det offensive spillet for Norge. Det var reine ord for penga. Jeg mener at han treffer spikeren på hodet, spesielt det førstnevnte punktet, men til dels også det siste.
En ting er at vi ikke har gode nok spillere, individuelt sett. Dette er helt klart en stor svakhet i det norske laget. Jeg kunne satt svenske og danske spillere opp mot norske, og vi hadde tapt i omtrent hver posisjon. Men selv om både Danmark og Sverige har gode spillere og flinke individualister, så mener jeg at det er relasjonelt sett de virkelig knuser oss.
La meg begynne med Sverige, laget jeg mener per nå er Nordens beste. Foran denne kvalifiseringen mistet de en klassespiss, en spiller som har gitt svensk scoringsgaranti de siste femten årene. Likevel slår de både Frankrike, Nederland og Italia på hjemmebane. De to sistnevnte slår de sågar ut. Danmark har de beste spillerne individuelt sett, men også der er samhandlingen og relasjonene svært gode, med Christian Eriksen som dikterer laget. I tillegg er laget er ungt, og potensialet er stort. Eller hva med Island? Det eneste nordiske laget som faktisk vant gruppa si. Spiller for spiller er de kanskje et par hakk over Norge, men det er som lag de virkelig er gode. Stammen i laget er omtrent den samme som kvalifiserte seg til EM for to år siden, og stilen er tydelig. De har funnet sin greie, og spiller på det de er gode på.
Lars Lagerbäck har fått ett år på å teste ut spillere og prøve seg frem. Det er greit. Jeg er ikke spesielt bekymret for at vi taper for Slovakia og Makedonia når vi skriver november 2017. Men fremover er Lagerbäck nødt til å sette laget, fra nå av må relasjonene på plass. Et tydelig felles element for Sverige, Danmark og Island er at de har (flere) spillere som tar ansvar. Det har ikke Norge. Så istedenfor å rope etter en 18 år gammel Heerenveen-spiller – hva med å rope på Joshua King, Moi Elyounoussi, Stefan Johansen og Rune A. Jarstein? Det er disse spillerne som skal lede Norge, og det er disse spillerne som må ta ansvar. Ikke en ungpjokk fra Drammen.
Frem mot EM-sluttspillet i 2020 ønsker jeg meg følgende spillere i den norske troppen. Spillernes alder i 2020 står i parantes.
Keepere: Rune A. Jarstein (36), André Hansen (31), Ørjan H. Nyland (30)
– Jarstein er en av Norges beste spillere for øyeblikket, og det kan være at han er like god om tre år. Dersom nivået skulle dale mener jeg vi har relativt gode erstattere i Hansen og Nyland, som fortsatt har et utviklingspotensial. Hansen har spilt sin beste sesong i karrieren denne sesongen, og det overrasker meg ikke om han blir hentet til en større liga enn den norske. Trolig vokter Jarstein buret dersom Norge kvalifiserer seg til EM i 2020.
Høyrebacker: Jonas Svensson (28), Omar Elabdellaoui (29)
– Høyrebackposisjonen er vår beste. Personlig klarer jeg ikke å velge mellom Svensson og Elabdellaoui. Svensson storspiller i AZ, mens Elabdellaoui kommer i stadig bedre form. Begge er mer enn gode nok. I tillegg til Svensson og Elabdellaoui har vi Martin Linnes som i hovedsak har spilt ving, samt Vegar Eggen Hedenstad som gjør det godt i Rosenborg.
Stoppere: Tore Reginiussen (34), Kristoffer Ajer (22), Jørgen Skjelvik (29), Gustav Valsvik (27), Håvard Nordtveit (30)
– Stoppersituasjonen er håpløs, og om mulig enda mer håpløs i 2020. Reginiussen leverte trolig sin beste sesong i karrieren i år, men blir ikke yngre. Valsvik spiller for et midt-på-treet-lag i 2. Bundesliga. Skjelvik spilte sin første sesong som stopper i år, og på toppnivå kan det bli skjebnesvangert. Nordtveit kan muligens bli enda bedre med mer rutine, og bør være bankers på stopperplass. Håpet ligger i at Ajer utvikler seg og tar plassen ved siden av Nordtveit. Da må han få spille mer enn han gjør nå.
Venstrebacker: Birger Meling (26), Haitam Aleesami (29)
– For min del har ikke Aleesami imponert nevneverdig. Fryktelig seig besluttsomhet, og generelt treg på korte flater. Meling har bra ballbehandling og et godt driv, men har han fysikken som kreves? Meling er heldigvis såpass ung at han kan utvikle seg ytterligere, og at gutten har nok av talent er det liten tvil om. Jeg vil se rogalendingen som vår venstreback dersom vi skulle kvalifisere oss til EM i 2020.
Sentrale midtbanespillere: Ole Selnæs (26), Anders Trondsen (25), Fredrik Midtsjø (27), Morten Thorsby (24), Sander Berge (22), Stefan Johansen (30), Markus Henriksen (28), Iver Fossum (24)
– I denne posisjonen har vi god dekning. Spørsmålet er; hvem bør spille? Den de aller fleste mener er bankers er den yngste av dem alle; Berge. Landets største talent etter Ødegaard, og en spiller som har imponert det siste året – også på landslaget. Thorsby har en motor som minner om en ung Øyvind Leonhardsen, og i tillegg er Heerenveen-proffen god foran kassa. Har for øyeblikket en god utviklingsarena, og kan kanskje ta ytterligere steg de kommende årene. Selnæs har en strålende pasningsfot, og hadde kanskje fått maksimal utvikling i italiensk fotball mtp. stilen. Men selv om Thorsby og Selnæs er de mest imponerende etter Berge for mitt vedkomne, bør kanskje Berge ha en mer rutinert spiller ved siden av seg, som f.eks. vår kaptein Johansen? Den siste plassen står åpen enn så lenge.
Høyrekanter: Pål André Helland (30), Moi Elyounoussi (26), Martin Linnes (29)
– Hellands skademareritt har gjort at han aldri har vært i slag for landslaget, og det begynner å bli lenge siden han var 100% for klubblaget også. I toppform ville Helland vært en kjemperessurs, men lite tyder på at han kommer til å spille en hel sesong uten å skade seg. Hellands kapasitet om tre år er i dag et stort spørsmålstegn. Moi hadde derimot en flott fjorårssesong med Basel i fjor, og er fortsatt ung. Fortsetter han å levere sesonger som den i fjor kan det tenkes at Tariks fetter spiller i en bedre liga før eller etter EM i 2020. Linnes har fått overraskende mye spilletid på klubblaget Galatasaray. Da brasilianeren Mariano ble hentet inn i sommer og overtok høyrebackplassen i laget, fant tyrkerne plass til Linnes på kanten. I det siste har Linnes fått langt mindre spilletid, og ila. de neste tre årene kan de se ut som at Hamar-gutten skifter klubb. For at han skal være aktuell for landslaget må han naturligvis spille fast, helst på et så høyt nivå som mulig. Har vært god for landslaget.
Venstrekanter: Mats Møller Dæhli (25), Rafik Zekhnini (22), Dennis Johnsen (22), Jo Inge Berget (30)
– Dæhli kunne i dag vært på et helt annet sted, men skader har ødelagt mye for han. Tilfører landslaget en kreativ dimensjon og det er viktig for norsk fotball at han får utviklet seg videre de neste årene. Ser fortsatt veldig uferdig ut, og mangler bl.a. sluttproduktet i den siste tredjedelen. Symptomatisk ved det å være norsk.
Zekhnini er et rått talent, som dessverre har vært en del skadeutsatt. Tilhører for øyeblikket Fiorentina, men er milevis unna en plass i startelleveren. Viola har helt sikkert en plan for norsk-marrokaneren, men dessverre tror jeg Zekhnini må finne seg en ny klubb etterhvert, og det kan gå på bekostning av både utvikling og landslagsplass.
Johnsen gikk til Ajax i sommer for om lag 25 millioner NOK, hvilket forteller noe om hvor stor tro de har på han. Han har levert veldig gode prestasjoner for reservelaget, og har etterhvert begynt å få plass på benken til A-laget. Personlig har jeg kun sett han i aksjon på Youtube, men guttungen ser ut som en forutanelse av Arjen Robben og ligner ikke noe jeg har sett av norske kantspillere tidligere. Fart, teknikk, stoisk ro og harde velplasserte avslutninger. På den norske talentlista ville jeg plassert han hakk i hæl bak Ødegaard og Berge. Kun 19 år.
Berget står ovenfor et klubbskifte, og det er umulig å forutsi hvordan han kommer til å gjøre det i sin nye klubb og på hvilket nivå det blir. Berget er allerede 27, og det er grenser for hvor mye bedre han kan bli. I håpet om at de øvrige kantspillerne får maksimalt utbytte utviklingsmessig fremover bør ikke Berget bli noe annet enn stallfyll.
Offensiv midtbane? Martin Ødegaard (22)
– Nå kommer Lagerbäck til å spille 4-4-2 med landslaget, hvilket gjør Ødegaard aktuell som høyreving. Sannsynligvis blir Moi flyttet over på venstrekanten. Men kunne det vært en idé å spille 4-2-3-1 med Ødegaard sentralt bak spissen? Jeg er av dem som fortsatt har stor tro på Ødegaard. Med det mener jeg ikke at han nødvendigvis kommer til å vinne Ballon d’Or, men at det er stor sannsynlighet for at han blir en toneangivende spiller for en klubb i en god liga. Ødegaard er i mine øyne selvskreven på dette laget, selv om det er andre som skal lede an. Han besitter ferdigheter som vi sårt trenger, og vedrørende «samhandling» er Ødegaard en av de letteste spillerne relasjonelt sett å bygge laget rundt offensivt pga. sitt eminente blikk og sin utsøkte pasningsfot. Jeg ønsker meg Ødegaard lenger opp i banen, rett bak spissen.
Spisser: Joshua King (28), Alexander Sørloth (25)
– King spiller i en god liga, og kommer trolig til å fortsette med det. Har dessuten levert godt på landslaget. I det siste har Norge også fått en solid targetspiss i Sørloth. Per nå finnes det ingen lovende spisser i Norge som ser ut til å kunne utfordre de to. Med utgangspunkt i mitt forslag om Ødegaard i tierrollen, vil vi i tillegg fått konkurranse om den plassen. I så fall, pga. Sørloths evne til å binde opp spillere, ville jeg faktisk valgt trønderen helt på topp.
Hvis Norge skulle ta seg til EM i 2020, så er det denne elleveren jeg ønsker å se i åpningskampen – med forbehold om at enkelte av de unge spillere utvikler seg ytterligere:
Keeper: Rune A. Jarstein (Hertha)
Høyreback: Jonas Svensson (AZ)
Stoppere: Håvard Nordtveit (Hoffenheim), Kristoffer Ajer (Celtic)
Venstreback: Birger Meling (Rosenborg)
Dyptliggende sentrale midtbanespillere: Sander Berge (Genk), Stefan Johansen (Fulham)
Høyrekant: Moi Elyounoussi (Basel)
Venstrekant: Dennis Johnsen (Ajax)
Offensiv midtbane: Martin Ødegaard (Heerenveen)
Spiss: Alexander Sørloth (Midtjylland)
Har du tips til noe vi kan skrive om? Trykk på knappen under for å sende inn ditt tips! Vi premierer årets tips med en valgfri drakt.
[pro_ad_display_adzone id="45068" flyin="1" flyin_position="bottom-right"]